HSP & HSS
Je bent HSP, maar je hebt ook behoefte aan avontuur!
Ben jij hoogsensitief (HSP) én snel verveeld? Heb je tijd nodig om bij te komen, én ook regelmatig een nieuwe uitdaging nodig? Gedreven om nieuwe ervaringen op te doen? Zin om nieuwe mensen te leren kennen, nieuwe dingen te doen? Het avontuur aan te gaan? Behoefte aan actie!
Dan kan het zijn dat je behalve HSP ook HSS bent. HSS is de afkorting van High Sensation Seeking. Elaine Aron heeft ook deze term geïntroduceerd toen ze in haar onderzoeken naar HSP een aantal kenmerken ontdekte die leken te conflicteren met HSP kenmerken.
In deze blog leg ik meer uit over HSS
Dr. Elaine Aron is Amerikaanse psychologe en wetenschappelijk onderzoeker binnen de klinische psychologie, hoogleraar, psychotherapeut en niet te vergeten: zelf HSP’er.
Zij heeft vanaf 1992, jarenlang onderzoek gedaan naar de kenmerken HSP en SPS.
SPS (Sensory Processing Sensitivity) is de wetenschappelijke term voor HSP.
Wat is HSS?
HSP én HSS (High Sensation Seeking)….
Eerder vertelde ik al over het “stop en check” systeem. Zie mijn blog HSP ‘stop-en-check‘. Dat Stop en check systeem is er in allerlei gradaties, afhankelijk van eerder opgedane ervaringen.
Herken jij dat “stop en check” niet zo? En herken jij jezelf ook niet als introvert?
Herken jij heel veel van de HSP-kenmerken, maar heb daarnaast ook regelmatig verlangen naar avontuur of raak je snel verveeld? Je wilt graag nieuwe ervaringen opdoen. Je hebt een grote gedrevenheid naar verkennen, actie, actief zijn. Je wilt nieuwe mensen leren kennen, je bent nieuwsgierig naar de wereld en het leven. Dan heb jij kenmerken van HSP én High Sensation Seeking (HSS)
Deze combinatie van een hoogsensitief bewustzijn (HSP) met een grote nieuwsgierigheid, verlangen naar avontuur, gedrevenheid (HSS) is een uitdaging. Het wordt ook wel beschreven als tegelijkertijd met één voet op het gas en één voet op de rem. Elaine Aron beschreef het als twee kwaliteiten die met elkaar zorgen voor interne strijd.
Je zit vol tegenstrijdigheden. Je wilt én de uitdaging aangaan én je moet bijkomen van de ervaringen en prikkels. Als je dan tot rust komt ben weer snel verveeld door het ‘niets doen’. Je wilt nieuwe mensen ontmoeten én hebt dan diepgaande verwerking van deze ontmoeting. Je wilt spannende dingen doen én bent heel voorzichtig.
De kracht van de combinatie HSP & HSS
Het mooie van tegenstrijdigheden is dat zij elkaar juist kunnen aanvullen. Door niet het ene uit te sluiten van het ander, maar juist te verenigen ontstaat er iets moois. Soms vraagt dat creativiteit, maar dat hoeft niet eens! Het is toch leuk om spannende dingen te doen, en er goed over na te denken? Om te zorgen dat je je avonturen veilig onderneemt.
Elain Aron zegt “Look at is as a package deal”. Zie de eigenschappen als “beiden kanten van de medaille”. Door je HSP pak je pauze om na te genieten van de spannende dingen. Door je HSS ga je er weer op uit, en is je leven rijk gevuld.
Wil jouw HSS-deel op avontuur, dan zorgt jouw HSP-deel voor goede voorbereiding en ontstaat een mooi plan.
Dus: door je bewust te zijn van beide eigenschappen kun je de gulden middenweg nemen en een prachtig leven genieten.
Onderstaand fimpje beschrijft deze “gulden middenweg” heel mooi. Door Sakia Klaaysen, coach HSP&HSS en auteur van het boek “Prikkels bijten niet”
Artikel over HSS: HSP en HSS. Het beste uit twee werelden? ⋆ Hoogsensitief.NL
Kenmerken HSP & High Senstation Seeking (HSS)
Wanneer je HSP & HSS bent heb je naast de kenmerken van HSP [1] ook kenmerken van HSS: [2]
– Verlangen naar avontuur, vrijheid, (fysieke) actie, fysieke inspanning, het leven voelen bruisen, actie met snelheid voelt fijn. Enorm kunnen genieten van fysieke activiteit.
– Op zoek naar nieuwe ervaringen, nieuwe mensen, nieuwe omgeving, afwisseling, willen genieten. Ze zijn nieuwgierig, enthousiast van nieuwe dingen. Variatie voelt goed. Voordeel is een brede interesses en ervaringen. Nadeel is dat bij onvoldoende vernieuwing en nieuwe activiteiten dreigt mentale ondervoeding, onderprikkeling.
– Neiging tot verveling, bij te veel routine, teveel hetzelfde en herhaling, Daar wordt de HSP-HSS erg moe en chagrijnig van worden, alsof het knopje om is wanneer de spanning weg valt. Voordeel is dat dit je aanzet tot weer nieuwe actie, en er voldoende afwisseling is het leven.
– Ontremming; het willen doorbreken van de dagelijkse sleur, de geneugten van het leven opzoeken. Dat is fijn om extra te kunnen genieten van het leven en uit de dagelijkse sleur te kunnen stappen. Een nadeel is dat gevoeligheid voor verslaving een risico is bij de neiging om moeilijke gevoelens te dempen.
[1] Kenmerken HSP: Diepgaande verwerking in de hersenen, Overstimulatie, Emotionele reactie en Empathie en Subtiele stimuli. Voor meer uitleg zie blog HSP kenmerken. HSP kenmerken (wetenschappelijk) | Sjannie (praktijksjannie.nl)
[2] Bron: S. Klaaysen – Prikkels bijten niet! Wegwijs in onder- en overprikkeling voor hoogsensitieve personen die floreren bij dynamiek en variatie – Amersfoort, Uitgeverij HSP Training november 2019 (ISBN 9789090321295)
Je gevoelig kind (HSK) en HSS
De combinatie van hoogsensitiviteit (HSP) en High Sensation Seeking (HSS) ofwel “verlangen naar avontuur” is een leerschool voor zowel je kind als voor jou als opvoeder. Je kind heeft spanning en uitdaging nodig, maar zijn gevoeligheid (lees: brein dat op veel plaatsen uitgebreid verwerkt) moet bijkomen van al die prikkels.
Al redelijk snel, mogelijk nog tijdens het tot rust komen, ontstaat er alweer het gevoel van uitdaging te willen. Het gevolg is dat je HSK regelmatig te maken heeft (en jij mogelijk ook) met innerlijke conflicten.
Een deel van je kind is op zoek naar uitdagingen, nieuwe ervaringen. Een andere deel van je kind fluistert dat het moe is.
Het actie-zoekende deel (HSS deel) is vaak sterker aanwezig dan het ‘fluisterende’ gevoelige deel. De nieuwsgierigheid en het willen beleven en ervaren, wint het van de rustige eigenschappen van het gevoelige deel. Hierdoor kun je kind zich met regelmaat uitgeput en emotioneel in de war voelen.
Dat uit zich dan in huilbuien, opstandig of boos zijn. Brutaal of vervelend.
Bij te weinig uitdaging of activiteit (vooral fysieke activiteit), dan uit zich dat in verveeld gedrag. “Ik verveeeeel me, wat gaan we nou doéén” of hangerig worden. Sport, actief buiten spelen is dan een geschikte afwisseling.
Overigens heeft een kind met hoger dan gemiddelde intelligentie ook meer behoefte aan uitdaging. Daarnaast zal de verwerking van de prikkels in de hersenen ook wat sneller verlopen en de rusttijd/terugtrektijd korter zijn. Waar het gaat om Empathie en Inlevingsvermogen is dat juist weer wat groter.
Optimum van Arousal
Het eerder beschreven “Optimum van Arousal”[1] is smal. Of in ieder geval smaller (zie de oranje lijn in de figuur hierboven) dan bij de gemiddelde mens.
Een smaller optimum van arousal kan een uitdaging zijn, maar er is ook niks mis mee. Als je bewust bent van dit smaller gebied, kun je daar rekening mee houden. Het deel van jou dat wil verwerken of terugtrekken is minder duidelijk aanwezig dan het deel dat avontuur wil. Daardoor kan het zijn dat je je ‘plots’ moe voelt of hoofdpijn hebt. Achteraf weet je dan dat je lichaam al eerder signaaltjes afgaf.
Door de mogelijkheden te creëren en ruimte te maken voor pas op de plaats is het oké, dan kun je bijkomen. En zorg ook weer voor mogelijkheden om weer iets actiefs te kunnen doen, zoals sporten. Terugtrekken hoeft niet alleen onder een dekentje op de bank (kan ook heerlijk zijn). Terugtrekken en verwerken kan ook tijdens een sport waarbij je geen team-interactie hebt.
[1] Zie blog HSP kenmerken (wetenschappelijk) | Sjannie (praktijksjannie.nl)
Informatie over HSP in combinatie met HSS
Boek: Prikkels bijten niet! – Wegwijs in onder- en overprikkeling voor hoogsensitieve personen die floreren bij dynamiek en variatie – Astrid Klaaysen
Test: https://hsperson.com/test/high-sensation-seeking-test/
Artikelen:
Op de site www.hoogsensitief.nl:
– HSP en HSS. Het beste uit twee werelden? ⋆NL
– Extravert, strong willed of sensatiezoeker (HSS) ⋆NL
Op de site van dr. Elaine Aron: The Highly Sensitive Person Who Is Also A High Sensation Seeker
Filmpjes van de Astrid Klaaysen, Coach HSP&HSS (en schrijfster boek “Prikkels bijten niet!”):
– Wat zijn de 5 kenmerken van hoogsensitieve High Sensation Seekers?
– De Magie van hoogsensitiviteit en high sensation seeking.
– Waarom wil een hoog sensitieve High Sensation Seeker afwisseling? (uitleg over BIS en BAS systeem met de daarbij behorende neurotransmitters Serotonine, Dopamine en MAO (Mono Amine-Oxidase, die serotonine en dopamine afbreekt)
– Boekpresentatie “Prikkels bijten niet!“
Andere blogs van Sjannie over HSP:
– HSP in een notendop
– HSP kenmerken (wetenschappelijk)
– HSP ‘stop-en-check’
– HSP kenmerken (in depraktijk)
– HSP en kinderen (HSK)
– HSP bijzonder?
” HSP & HSS; het lijken onverenigbare polariteiten, maar in werkelijkheid kunnen beide kanten samenwerken en dan ontstaat er magie! Het enige dat je nodig hebt is om beide kanten gelijkwaardig aanwezig te laten zijn. Dan kunnen ze samen gaan spelen en komen je kwaliteiten het beste tot zijn recht. ”
– Saskia Klaaysen –
HSP&HSS Coach en trainer
Herken jij de kenmerken van HSP & HSS?
Heb je vragen? Bel of mail gerust!
06-13 39 80 83
info@praktijksjannie.nl
of stuur een contactbericht
Herken jij jezelf of je kind in de beschrijving van HSP én HSS?
Met mijn ervaring in en over HSP en HSS kan ik jou leren jezelf beter te begrijpen. Omdat je meer prikkels en emoties verwerkt kun je sneller overprikkeld raken. Doordat je óók voldoende uitdaging nodig hebt, is de balans vinden de kunst.
Met E.E.N. ® therapie kunnen we eventuele blokkades opsporen en oplossen.
Oude (en nieuwe) emoties kunnen verwerkt worden.
Dan ben jij weer In Je Kracht, zodat jij weer een goede gezonde balans kunt behouden.
Liefs Sjannie