SMART doelen stellen

SMART doelen stellen.....Ooit van gehoord?

Het is een slimme manier van doelen stellen én behalen. SMART doelen stellen kan zowel zakelijk als privé.

Waarom?

  1. Omdat we ons soms ontevreden voelen over iets en er wel iets aan wíllen doen, maar we vergeten actie te nemen, vergeten doelen te stellen;
  2. Omdat we bij doelen stellen niet altijd goed nadenken over wát we nu precies willen bereiken;
  3. We stellen onze doelen vaak niet realistisch (meestal te hoog).  We halen de doelen dan niet en raken daarvan in de stress of zijn teleurgesteld in onszelf. En dat is nu jammer, want dat is helemaal niet nodig!

SMART....

SMART doelen stellen, wat is dat?

Ik schreef er in mijn vorige blog al over. Maar wat is dat nu? SMART doelen stellen?
– SMART betekent natuurlijk: Slim.  Je gaat slim doelen stellen.
– Maar SMART is ook een acroniem {een woord dat is ontstaan uit een afkorting}: specifiek, meetbaar, acceptabel, reëel/realistisch en tijdsgebonden. En daar zit het grootste kracht. 

SMART:
S = Specifiek
M = Meetbaar
A = Acceptabel
R = Reëel of realistisch
T = Tijdsgebonden

Doel stellen

Een doel stellen is heel snel gedaan, maar de kunst is natuurlijk een doel te stellen dat je ook wílt en kúnt halen! Het halen van een doel geeft een lekker gevoel. Een energie-boost. Het niet halen van een doel geeft een rot gevoel. Je enthousiasme en energie daalt.

Dus: zorg dat je een doel haalt waar je ook blij van kúnt worden, wat je ook kúnt halen. En daar is SMART doelen stellen dan heel geschikt voor. Ik zal het hieronder uitleggen met een voorbeeld. In dit geval zo’n “goed voornemen” dat we ons op 1 januari voorhouden.

Voorbeeld van SMART doelen stellen

Voornemen (doel): Ik wil dit jaar gezonder leven.
Dat is heel algemeen. Dat kun je niet meten, is natuurlijk wel acceptabel, maar of het realistisch is? Tijdsgebonden: een jaar.
Ga je dit doel nu SMART maken.

Specifiek:

In plaats van “gezonder leven” ga je specifiek aangeven hóe je dat wilt doen. Dat kan in dit geval van alles zijn: minder snoepen, meer fruit eten, sporten, in de pauze naar buiten, meer groenten, een mindfulness training volgen, vaker met de fiets naar het werk.
In dit voorbeeld kiezen we:
=> vaker met de fiets naar het werk + meer fruit eten.

Meetbaar:

Dan ga je bepalen wat “vaker” en “meer” betekent in dit geval. Je maakt het meetbaar voor jezelf door er een aantal bij te zetten.
=>  4 x per week met de fiets naar het werk + dagelijks 2 stuks fruit.

Acceptabel:

Je vraagt jezelf af of je dit meetbaar doel acceptabel vindt. Laten we aannemen dat je dit nog onvoldoende vindt. Je wilt ook minder snoepen. Dan voeg je “minder snoepen” toe op je lijstje. Maak dat ook weer meetbaar: Ik eet geen koekjes meer uit de koektrommel op het werk.
Bij de stap acceptabel kun je ook nog kijken of jouw doelen acceptabel zijn voor je gezin/omgeving. Jij kunt wel elke dag willen fietsen, maar als je daardoor later kookt en later eet, komen anderen mogelijk in het gedrang.
Je stelt vast dat op de dinsdag fietsen niet handig is. 
+> 3 x per week met de fiets naar het werk + dagelijks 2 stuks fruit + de koekjestrommel van het werk negeren. 

Reëel/realistisch: 

Vraag je zelf of de doelen realistisch en haalbaar voor je is. Stel je doelen bij naar realistisch en haalbaar.
-> 3 x per week met de fiets naar je werk te gaan?
Nee, als je eerlijk bent tegen jezelf, weet je dat je dan in tijdsnood komt. Dan moet je haasten met eten koken, zou je voor een snelle hap eten gaan, in plaats van een vers bereide maaltijd. Dan schiet je je doel “gezonder leven” voorbij. Oké. Wat is dan wel reëel en haalbaar?
-> 2 x per week is wel haalbaar. Kies daar dan de meest geschikte dagen voor. Bv maandag en woensdag.
-> Iedere dag 2 stuks fruit? à Ja, dat is wel realistisch. Je neemt elke dag 2 stuks mee naar je werk. In het weekend moet je dan bewust zijn dat je fruit eet. Daarom zet je in het weekend een fruitschaal op tafel, met wat kwetsbaarder fruit, dan wat je op het werk meeneemt.
-> Je eet geen koekjes uit de koektrommel op het werk. Dat is realistisch haalbaar. Maar ook een valkuil. Je doet het vaak onbewust. Daarom deel je met collega’s je goede voornemen, en je vraagt ze of ze je willen herinneren hieraan. Ook vraag je of iedereen het eens is dat de koektrommel in de kast verdwijnt.
=> ma en woe fietsen + 2 stuks fruit naar het werk + fruitschaal op tafel + koektrommel op het werk gaat de kast in. 

Tijdsgebonden: 

Je controleert of je doelen aan een tijd gebonden zijn. Dit voornemen was voor dit jaar. Dus ja, tijdsgebonden. Het fietsen en fruit is tijdsgebonden in aantallen per week.
Maar…. Een jaar is heel lang. Het is verstandiger om de tijd op te knippen in kleinere delen, zodat je ministapjes hebt om je gedrag aan te passen.
Je kunt je voornemen terugbrengen naar 1 of 2 maanden. Het mooie is ook dat je dan na een maand al blij kunt zijn met het resultaat. 🙂  En als het niet is gelukt, ga je met jezelf het gesprek aan. Heb je een schop onder je kont nodig?  Of zijn je doelen minder acceptabel of reëel dan je dacht.
Doorloop dan gewoon opnieuw de SMART stappen! Grote kans dat je “gezonder leven dit jaar” toch kunt bereiken in de overige 11 maanden. Als je je nieuwe voornemen 3 maanden hebt volgehouden, kun je de tijd verlengen, dan heb je namelijk al een nieuwe gewoonte gecreëerd. En wie weet heb je in de zomer dan zin om 3 x met de fiets te gaan en is koekentrommel van jullie afdeling verdwenen…
=> ik ga 2 maanden: ma en woe fietsen + 2 stuks fruit naar het werk + fruitschaal op tafel + koektrommel op het werk gaat de kast in. 
=> Ik zet over 1 maand het woordje ‘SMART’ in mijn agenda en de doelen schrijf ik in mijn agenda over 2 maanden. Dan kijk ik terug en en stel als het nodig is mijn doelen bij. 
 

SMART je doel gesteld

Kun je nog meer met SMART doelen stellen?

Ja, SMART is niet alleen handig met goede voornemens. Ook in mijn jaarplan van mijn praktijk heb ik SMART doelen stellen toegepast. Voorheen in mijn werk binnen zorginstellingen, werkte ik er voortdurend mee. Er was veel projectmatig werk en in nieuwbouw of verbouw moet alles meetbaar zijn. De tijdsfactor stond wel vaak onder druk. Maar ook daar was evaluatie over. SMART wordt op den duur een gewoonte, een manier van denken.

Wil je voor je bedrijf, met een team of met een project ook SMART werken?

Dan horen er nog een paar stappen aan SMART vooraf te gaan. Je wilt namelijk eerst weten wélke doelen je wilt stellen. Vaak vanuit een probleem, of probleemsituatie. Een goede analyse van het probleem is belangrijk. Om vervolgens creatief oplossingen te bedenken. En dan te kiezen welke oplossingen de meest geschikte of meest effectief/efficiënt zijn.   

Om het eerder voorbeeld er nog eens bij te halen: “gezonder leven dit jaar” kan op verschillende manieren. Je kunt hierover brainstormen. Dat wil zeggen je je gedachten de vrije loop laat en allerlei uiteenlopende mogelijkheden bedenkt. 

Samen met anderen is dat nog krachtiger. Omdat het stimulerend werkt kom je vaak op grappige en niet zo voor de hand liggende oplossingen. Als je dan allerlei mogelijkheden hebt bekijk je welke mogelijkheden het minst extra energie kosten (of geld kosten), maar wel meteen resultaat geven. Zo kost fietsen naar je werk geen extra geld, wel tijd, maar weer minder extra tijd, dan een uur naar de sportschool (waar je dan weer snel met je auto naar toe haast).

uit de stress van doelen stellen
Vraag ondersteuning

Het is helemaal niet gek om ondersteuning te vragen om je doelen te bereiken. Een gezondheidscoach, mentale coach, stoppen met roken coach. Zoals communicatie- & mindset coach Myra Fens. 

Ook ik kan als E.E.N.® therapeut ondersteuning geven bij het stellen van doelen en het volhouden. Binnen de E.E.N.® therapie is er een oefening “doelen stellen”. Ook zijn er E.E.N.® energetica of Bachbloesems die kunnen ondersteunen om je doelen te bereiken. Daarnaast kan ik meten of er een tekort is aan voedingsstoffen waardoor je lichaam en je denken niet optimaal zijn. Wanneer je lichaam en denken niet optimaal zijn, is het ook lastiger om doelen te bereiken. Je hebt dan mogelijk minder energie om vol te houden.

Wees mild en lief

Een andere keer is je doel gewoon niet realistisch. Of er komen veranderingen in je tijd en de energie die je kunt besteden aan je doel. Ook kan het zijn dat je simpelweg niet aan je doel kunt werken omdat je in quarantaine zit, omdat je kind ziek is, enz.
Wees dan lief en mild naar jezelf. Parkeer je doel voor andere tijden of laat het los. Heb je hier moeite mee, of moeite met de veranderingen die er in je leven zijn, dan kan ik je hierin ondersteunen met E.E.N.® therapie.   

Heb je nog vragen, of heb je graag wat hulp bij het stellen van je doelen?
Bel of mail gerust!

06-13 39 80 83
info@praktijksjannie.nl
of stuur een contactbericht

Merk je dat bepaalde doelen, maar niet van de grond komen?
Grote kans dat dit komt door onderliggende blokkades. Met E.E.N. ® therapie kunnen we deze blokkades opsporen en oplossen. Dan ben jij weer In Je Kracht, zodat jij zelf je doelen weer kunt halen.

Liefs Sjannie

 
natuurgeneeskunde