Je hebt het vast al ergens gelezen… Blue Monday
De derde maandag van januari wordt blue Monday genoemd.
Waarom?
- De dagen zijn nog kort (vroeg donker), het weer vaak somber;
- De voornemens waar je dit jaar mee startte blijken toch niet het resultaat op te leveren dat je wenste, of je houdt je voornemen al niet meer vol;
- Het salaris van januari is nog niet binnen, terwijl de uitgaven van december nog na-ijlen en de jaarlijkse uitgaven vaak in januari geïncasseerd worden.
Blue monday....
Wat kun je daaraan doen?
1. Omgaan met donkere, sombere dagen
Je focus te verleggen
Het klopt inderdaad dag de dagen nog kort zijn. Maar… ze lengen alweer. Dat merk je ’s ochtends nog niet meteen. Maar let eens op als je naar huis gaat is het alweer anders.
Toen ik vorige week zaterdag om 17 uur klaar was met mijn werk, was het donker. Afgelopen zaterdag was het om 17 uur nog licht!! Wees daar alert op, leg je focus niet op de korte dag, maar op het lengen van de dag.
Ga overdag “licht vangen”
Ga tijdens je lunchpauze naar buiten. Loop een klein blokje. Het liefst een blokje van 20-30 minuten, maar als je tijd te kort is, is iedere 5 minuten die je buiten bent al meer licht dan wanneer je binnenblijft. En…wat is er mis met langer pauze? Ja… dan ben je later thuis. Maar heb je wel al tijd buiten gehad ín zonlicht.
Koop licht.
Er zijn inderdaad mensen die gevoelig zijn voor het gebrek aan daglicht. Iedereen heeft minder productie van vitamine D in de winter. Maar daarnaast werkt het gebrek aan licht bij sommigen mensen ook op hun gemoedstoestand. Of ze kunnen moeilijk wakker worden. Ben je gevoelig voor minder licht? Merk je dat je wat mismoedig, down bent? Koop dan een licht-therapie-lamp.
2. Je voornemens succesvol laten zijn.
Voornemens bijstellen
Soms beginnen we over-enthousiast aan nieuwe voornemens. We vergeten goed na te gaan wat we willen bereiken en wat we daarvoor moeten doen/laten. En we vergeten de tijd te borgen die we nodig hebben om dit te doen. Als je je dan ook nog laat beïnvloeden door Blue Monday… Maar niet getreurd. Stel je voornemens bij: vraag je zelf af welk deel van je voorgenomen doel realistisch en haalbaar is. Leg vast welk doel je exact wilt bereiken. (Als je ooit van SMART** doelen stellen hebt gehoord, pas je dat toe). Stel je voor hoe dat er uit ziet, hoe dat voelt, wat je voordelen zijn. Zie het voor je; visualiseer dit.
Kijk vervolgens welke stappen je moet nemen, hoeveel tijd je dit kost en plan het in je agenda. Soms ontdek je dat je doel dan toch niet helemaal realistisch is, en stel je opnieuw bij. (Dat is iets anders dan helemaal loslaten )
TIP: Als je je voorneemt élke dag te wandelen in je pauze is dat lastiger vol te houden dan “ik wandel 2 x per week”. Omdat je het dan niet volhoudt, ben je teleurgesteld en gooi je je doel helemaal overboord. Dat is jammer! Want 2 x wandelen is toch meer dan niet wandelen.
**SMART = Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden
Meer weten? houd dan mijn blog de komende weken in de gaten.
Kies één doel
We hebben de neiging om veel of van alles te willen. Zeker als er van die Blue Monday aanbiedingen voorbijkomen van gratis webinars, kortingen enz. Wees wijs. Houdt je aan één doel. Kies welke het belangrijkste/gezondste voor je is. Of misschien welk doel het meeste aan gezondheid oplevert. (Of misschien welk doel het meest reëel is om te halen, want dat geeft energie voor een nieuw doel. Niet alles moet in januari. )
Kies subdoelen.
Subdoelen maken betekent dat je je einddoel in kleine stapjes verdeeld. Als je dat doet, heb je eerder een succesgevoel. Dat gevoel maakt je enthousiast en geeft energie. Daarnaast blijft hetgeen je van jezelf verwacht overzichtelijker. Bijvoorbeeld in plaats van “ik ga 5 kilo afvallen voor de zomer” stel je je voor “ik ga deze maand 1 kilo afvallen”. Als je dat in die maand hebt gehaald, wordt je enthousiast en krijg je energie om dat de volgende maand weer te doen.
Have fun!
Blijf plezier houden aan je doelen. Maak er een spelletje van. Beloon je zelf met iets liefs, leuks of moois bij ieder subdoel, of bij iedere week dat je aan je doelen werkt. Ook kan het samen werken aan doelen een competitiegevoel geven, wat plezier bevordert.
Wat is de achterliggende reden dat je niet volhoudt?
Soms blokkeren we door overtuigende gedachten als “ik kan het toch niet”, “het is nog nooit gelukt”, “ik houd dit nooit vol”. Of we verzinnen smoesjes.
Ga bij jezelf na waar je op blokkeert. Welk stemmetje in jou zegt dat je het niet kan. Ga met die stem het gesprek aan. Blijkt het iets heel ouds, waar je zelf niet mee verder komt, dan help ik jou daar graag bij.
Maak een afspraak met een ander
Betrek anderen bij je (bijgestelde) voornemen of doel. Dat helpt. Soms is aangeven aan je collega dat je 3 x per week gaat lopen in de pauze voldoende. Het kan ook helpen om een andere collega in je doelen te betrekken. Hij/zij heeft misschien ook de wens om te wandelen in de pauze. Zo hou je elkaar samen op de been.
“Kick ass”
Soms moet je jezelf een schop onder de spreekwoordelijke kont geven. Hup aan de gang!
Vraag ondersteuning
Het is helemaal niet gek om ondersteuning te vragen om je doelen te bereiken. Een gezondheidscoach, mentale coach, stoppen met roken coach. Ook ik kan als E.E.N.® therapeut ondersteuning geven bij het stellen van doelen en het volhouden. Binnen de E.E.N.® therapie is er een oefening “doelen stellen”. Ook zijn er E.E.N.® energetica of Bachbloesems die kunnen ondersteunen om je doelen te bereiken. Daarnaast kan ik meten of er een tekort is aan voedingsstoffen waardoor je lichaam en je denken niet optimaal zijn. Wanneer je lichaam en denken niet optimaal zijn, is het ook lastiger om doelen te bereiken. Je hebt dan mogelijk minder energie om vol te houden.
Wees mild en lief
Een andere keer is je doel gewoon niet realistisch. Of er komen veranderingen in je tijd en de energie die je kunt besteden aan je doel. Ook kan het zijn dat je simpelweg niet aan je doel kunt werken omdat je in quarantaine zit, omdat je kind ziek is, enz.
Wees dan lief en mild naar jezelf. Parkeer je doel voor andere tijden of laat het los. Heb je hier moeite mee, of moeite met de veranderingen die er in je leven zijn, dan kan ik je hierin ondersteunen met E.E.N.® therapie.
3. Het salaris van januari is er nog niet, terwijl de uitgaven van december nog na-ijlen
Maak een spaarpotje
Het overkomt velen. Dat december toch duurder blijkt. En in januari komen er nieuwe kosten of worden jaarlijkse incasso’s geïncasseerd. Je kunt daar heel praktisch iets aan doen. Je kunt elke maand een bedrag in een spaarpotje zetten voor de december en januari maand.
Maak een overzicht van de vaste lasten
Op die manier weet je in ieder geval welk deel van je inkomen sowieso op gaat. Vervolgens houd je dan nog budget voor de variabele lasten. Als je dat bijhoudt, krijg je daar ook zicht op. Het Nibud heeft fijne hulpmiddelen, zoals “in 4 stappen grip op geld”.
Maak je decemberuitgaven kleiner
Spreek samen met je familie af om minder dure cadeautjes te geven. Of voor de sint alleen voor de kinderen een cadeautje en voor jezelf praktische zaken. Dat klinkt misschien niet gezellig, maar je kunt leuke dingen samen doen, zonder dat je jezelf of je familieleden tekortdoet. Zo kun je bingo doen of dobbelspel met gebruikte spullen. Of ieder brengt iets mee uit zijn/haar kerstpakket.
Vraag hulp
Ook hier kun je hulp bij vragen. Een budgetcoach kan je helpen overzicht te krijgen. Ik ken een fijne budgetcoach in Weert: Gerrie Kastelijns van E-clips Administratie & Budgetcoaching
Soms zitten ook onverwerkte emoties en overtuigingen ons in de weg. Heb je als kind meegemaakt dat het thuis financieel soms lastig was, dan kan dat nog doorwerken. Ook als je na een scheiding financieel lastig zat, maar wel voor kinderen moest zorgen, hakt dat er behoorlijk in. Met het verwerken van het trauma of de oude emoties kan ik je helpen.
Ik wens je veel succes en plezier met het ’tackelen’ van Blue Monday,
liefs, Sjannie
Nog vragen? bel of mail gerust!
06-13 39 80 86 | info@praktijksjannie.nl | contactformulier
Waar moet je op letten bij aankoop van een licht-therapie-lamp?
– Als je zoekt op internet let dan op “lichttherapielamp” (als je op daglichtlamp zoekt, krijg je allerlei lampen). Zelf gebruik ik de “Philips goLITE BLU” maar die lijkt niet meer leverbaar. Een voorbeeld van een betaalbare lamp is de Beurer TL30 – Daglichtlamp.
– De intensiteit van een daglichtlamp moet in ieder geval 10.000 lux zijn, 20.000 is vaak onaangenaam fel. Sommigen hebben verschillende standen.
– De lamp mag geen UV-licht bevatten.
– Je gaat ‘s morgens 20 minuten per dag (schuin) voor de lamp zitten. Bijvoorbeeld tijdens het ontbijten of het lezen van de krant.
– De lamp kun je ook ‘s middags gebruiken, maar in geen geval ’s avonds, want dan word je te wakker om te slapen.